İçindekiler
Empati 💫
Empati, yargısız şekilde tanıklık etmek, yargılarınızın farkında olmak ve bu yargılarınızı geçici bir süreliğine arka plana alıp, durumu ya da olayları tanıklık ettiğiniz kişinin bakış açısından değerlendirmektir. Bu aynı zamanda kişinin bulunduğu bağlamı, kişilik özelliklerini, mizacını ve öyküsünü göz önünde bulundurmayı gerektirir.
Bazı insanlar empati duymakta daha usta iken, diğerleri sıklıkla empati duymak yerine yargılamaya ve tavsiye vermeye eğilimlidir. Bunun nedeni, karşılaşılan durum ile ilgili empatik duyum göstermeleri beklenen karşılarındaki kişinin bakış açısı yerine kendi bakış açılarını baz alarak bir değerlendirmede bulunmalarıdır. Fakat sıklıkla ihtiyacımız olan şey tavsiyelerden çok, doğru bir kavrayışı içeren düşünce ve duygularımıza dair empatik duyumlardır.
Bir başkasının duygusunu ve düşünce tarzını nasıl kavradığımızı etkileyen birçok faktör bulunur:
- Kendi yaşantılarımız,
- Beklentilerimiz,
- Yargılarımız,
- Kar-zarar analizimiz.
💫 Epictetus’un Öğretisi:
“İnsanlar şeylerden değil, şeyler ile ilgili düşüncelerinden rahatsız olurlar.”
Bu öğreti, psikoterapide olayın ya da karşılaştığımız durumun kendisinden çok, bu durum ile ilgili düşüncelerimizin duygularımıza neden olduğunu anlatır.
💫 Rogers’ın Empati Tanımı:
Rogers, psikoterapide değişimin anahtarı olarak duygu, düşünce ve davranışlara müdahaleden ziyade doğrudan empatiye vurgu yapmıştır:
“Empati, yanında bulunma, karşıdaki kişinin özel algısal dünyasına girmek ve orada tam anlamıyla rahat olabilmek, an be an kişinin içinde akan, değiştiği hissedilen anlamlara duyarlı olma; korku, öfke, şefkat, karmaşa ya da yaşadığı duygu her ne ise ona duyarlı olma durumudur. Empati, yargıda bulunmadan, duyarlılıkla başkasının hayatında gezinmek ve geçici olarak o hayatı yaşamak anlamına gelir.”
Empati ve Güvenli Alan
💫 Klinikte ya da günlük yaşantıda diğer insanların yaşantılarına ya da bakış açılarına karşı yargısız olarak empati göstermediğimizde, ilişkilerimizde güvenli bir alan oluşturamayız.
💫 Siz de fark ettiniz mi?
İlişkilerinizde en yakın hissettikleriniz, size en çok empati duyanlar değil mi?
Kaynak: Instagram paylaşımı